Klopsy w sosie własnym

Klopsy w sosie własnym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Klopsiki w sosie własnym,  to świetny pomysł obiadowy! Pewnie pamiętacie smak klopsików w sosie przygotowywanych przez Wasze mamy czy babcie, dlatego odtwórzcie go w swojej kuchni. Wierzcie - to wcale nie jest takie trudne! 

Wszystkie przepisy na DANIA GŁÓWNE znajdziecie w serwisie Doradca Smaku!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    50 dag
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    2 łyżki
  • margaryna do smażenia

  • cebula

    1 sztuka
  • kostka mięsna

    0,5 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Klopsy w sosie własnym

  • przepis na klopsy w sosie własnym
  • pomysł na danie główne
  • mięsne pulpeciki w sosie

Kroki postępowania

Krok 1 - Klopsy w sosie własnym foto

Mięso połączyć z przyprawami, bułką tartą, cebulą pokrojoną w kostkę i jajkiem. Wymieszać, uformować kulki i podsmażyć na patelni.

Krok 2 - Klopsy w sosie własnym foto

Podsmażone klopsy podlewamy wodą.

Krok 3 - Klopsy w sosie własnym foto
Dodać pół kostki mięsnej i dusić pod przykryciem 10-15 minut.
Krok 4 - Klopsy w sosie własnym foto

Następnie przygotować sos poprzez połączenie mąki i wody. Zagotować.

Krok 5 - Klopsy w sosie własnym foto

Smacznego!

Zastanawialiście się nieraz jak zrobić klopsy? Nie ma nic prostszego! Wystarczy jedynie trzymać się przepisu lub wprowadzać drobne urozmaicenia, np. dodać swoje ulubione przyprawy lub zioła, by pyszny, domowy obiad był gotowy!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Doradca! 25.01.2023 13:03
Nie jestem żadnym kucharzem ani specem od gotowania, ale na chlopski rozum, wy celebryci kucharscy robiąc z siebie królewskich pichcików robicie z siebie tylko pośmiewisko. Po jaką cholerę dodawać kostki bulionu i inne chemiczne, sztuczne przyprawy? Wystarczy tylko usmażone klopsy zalać wodą, pogotować, zaprawić śmietaną z mąką, dodać pieprz, ewentualniekoperek lub natkę pietuszki. Najsmaczniejszy naturalny sos! Koniec! Cała filozofia. Proste? Proste!
Izabela/bella81 07.11.2012 09:03
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Ja swoje wyraziłam wyżej i nie mam zamiaru więcej w tym temacie z nikim dyskutować. Temat uważam za zamknięty!
Izabela/bella81 07.11.2012 08:59
Jeżeli o mnie chodzi to nie daję minusów nikomu, a plusik wystawiam temu kto zagłosuje na moją potrawę(taka mała wdzięczność ;) ).
Jola67
Jola67 05.11.2012 18:08
A klopsiki wyglądają bardzo apetycznie.
Botwinka 05.11.2012 16:47
fajne
Mirka-Ludomila 05.11.2012 10:15
Bardzo lubię klopsy z takim sosem.
Beatris 05.11.2012 09:53
Bardzo smakowity obiadek, bez względu na to, jak się nazywa. W końcu nie nazwa ważna, tylko smak.
Sylwia56
Sylwia56 05.11.2012 09:50
fajne
ilka_86 05.11.2012 09:24
bardzo apetyczne te Twoje klopsiki
Izabela/bella81 05.11.2012 09:16
Nie jestem zawodową kucharką. Gotuję bo lubię. Swoje potrawy będę nazywała po swojemu! Nie ma tu sosu z paczki, a sos przyrządzony przeze mnie, więc nazywać się będzie "WŁASNY"!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat