Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLOPSIKI Z KAPUSTĄ A'LA GOŁĄBKI

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 300 g
kapusta biała 1/4 szt
ryż 1 woreczek
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
tymianek 1 łyżeczka
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Porada

Gołąbki bez zawijania najlepiej podawać z sosem pomidorowym.

Przepis i sposób przygotowania na: KLOPSIKI Z KAPUSTĄ A'LA GOŁĄBKI

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut.
Krok 1 - KLOPSIKI Z KAPUSTĄ A'LA GOŁĄBKI foto
2
Cebulę sikamy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa mielonego. Do miski z farszem dodajemy również wystudzony ryż i jajko. Całość doprawiamy majerankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, papryką, tymiankiem i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - KLOPSIKI Z KAPUSTĄ A'LA GOŁĄBKI foto
3
Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut, a następnie drobno szatkujemy.
Krok 3 - KLOPSIKI Z KAPUSTĄ A'LA GOŁĄBKI foto
4
Poszatkowaną kapustę dodajemy do farszu i mieszamy. Formujemy kotleciki.
Krok 4 - KLOPSIKI Z KAPUSTĄ A'LA GOŁĄBKI foto
5
Obtoczone w bułce tartej gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju.
Krok 5 - KLOPSIKI Z KAPUSTĄ A'LA GOŁĄBKI foto
6
Gdy będą zarumienione obracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
Krok 6 - KLOPSIKI Z KAPUSTĄ A'LA GOŁĄBKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 20.05.2015 16:15
bardzo smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak