Klopsiki z ciecierzycą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielone mięso z kurczaka

    40 dag
  • mleko

    1/2 szkl
  • mąka

    2 łyżki
  • sól

  • jajko

  • pieprz

  • sos

  • cebula

  • świeża papryka

  • sól

  • przecier pomidorowy

    1/2 szkl
  • świeża lub suszona ostra papry

    1 kawałek
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • czarne oliwki bez pestek

    8-10 szt
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić, dodać do mięsa wraz z jajem, solą, pieprzem i natką, wyrobić na gładką masę. Formować okrągłe klopsiki, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanej oliwie lub oleju. Przygotować sos: zeszklić na oliwie lub oleju drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojoną drobno słodką paprykę, chwilę smażyć, dodać przecier. Po 3 minutach gotowania dodać oliwki i na koniec osączoną z zalewy ciecierzycę, zagotować. Doprawić solą i rozdrobnioną ostrą papryką włożyć klopsiki i gotować jeszcze 2 minuty. Podawać z kaszą jęczmienną lub ryżem i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat