Klopsiki w sosie z pieczonej papryki Zewy

Klopsiki w sosie z pieczonej papryki Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

klopsiki

  • łopatka wieprzowa

    500 g
  • jajko

    1 szt duże
  • cebula

    1 szt
  • kajzerka

    1 szt
  • mleko

    1 szk
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku

sos

  • papryka czerwona

    350 g pieczona z zalewy
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sambal oelek

    1 łyżka
  • przecier pomidorowy

    500 g
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • cukier

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w szklance mleka i odcisnąć
Mięso na klopsiki zmielić razem z cebulą i odciśniętą bułką.
Dodać resztę składników i wyrobić masę, uformować kulki mniej więcej orzecha włoskiego.
Klopsiki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Klopsiki wyjąć z wody.

Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju.
Cebulę i papryki pokroić w kostkę.
Najpierw wrzucić cebulę, podsmażyć ją a potem dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko chwilę smażyć i dodać resztę produktów.
W miarę potrzeby sos jeszcze doprawić.
Na koniec dorzucić do sosu klopsiki i zagotować wszystko razem.
Klopsiki podawać z makaronem lub ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

02.04.2018 22:09
Mniam, ale pyszny obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat