Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie z pieczonej papryki Zewy
Mięso na klopsiki zmielić razem z cebulą i odciśniętą bułką.
Dodać resztę składników i wyrobić masę, uformować kulki mniej więcej orzecha włoskiego.
Klopsiki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Klopsiki wyjąć z wody.
Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju.
Cebulę i papryki pokroić w kostkę.
Najpierw wrzucić cebulę, podsmażyć ją a potem dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko chwilę smażyć i dodać resztę produktów.
W miarę potrzeby sos jeszcze doprawić.
Na koniec dorzucić do sosu klopsiki i zagotować wszystko razem.
Klopsiki podawać z makaronem lub ryżem.