Ali

Klopsiki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • bułka tarta

    5 łyżek
  • woda

    1 litr
  • jajka

    2 sztuki
  • kostki rosołowe

    2 sztuki
  • Pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • papryka słodka mielona

  • bazylia

  • chili

  • koperek

  • mąka

    (trochę)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę bardzo drobno siekamy, czosnek również. Łączymy w misce z mielonym mięsem i dokładnie mieszamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy jajka, bułkę tartą i znów mieszamy, aż wszystko się połączy. Lepimy niewielkie kulki z tej masy i obtaczamy w mące. I tak po kolei aż z całego mięsa porobimy kulki.

W międzyczasie możemy już zagotować wodę: 1 litr wody, dodajemy 2 kostki bulionowe, ziele, listek i wrzucamy klopsiki. Gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy klopsiki na talerz, pozbywamy się z garnka listka i ziela i wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów (razem z zalewą oczywiście) i śmietanę. Miksujemy dokładnie pomidory blenderem. Z powrotem wrzucamy do garnka pulpety, doprawiamy słodką papryką, bazylią, chili i koperkiem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 31.08.2014 13:34
pyszne mięsko
berys18 23.08.2014 20:33
apetyczny obiad
Anna20 23.08.2014 16:56
super wygląda i wiadomo, że smacznie :)
ice cubes 23.08.2014 14:38
lubię takie
monika141 23.08.2014 13:37
pyszne jedzonko
Bernadeta1 23.08.2014 12:42
bardzo takie lubię
w mojej kuchni 23.08.2014 10:30
smaczne danie
Renata9 23.08.2014 08:59
smaczne klopsiki
gosia1988 23.08.2014 07:03
lubię takie
Jadwiga/Jaga85 22.08.2014 23:49
Pysznie się prezentują!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat