Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie koperkowym

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa
60 dag
jajko
2 sztuki
cebula biała
1 sztuka
czosnek
4 ząbki
natka pietruszki
1/2 pęczka
olej ryżowy
do smażenia
sos
bulion warzywny
3 szklanki
mąka pszenna
2 łyżki
smietana 18%
1/2 szklanki
koperek świeży
2 pęczki
sól do smaku
Sklep Prymat
kajzerka
1 czerstwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie koperkowym

Kroki postępowania

1
Mięso zmielić w maszynce razem z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą kajzerką czosnkiem oraz cebulą. Do zmielonego mięsa wbić jajka,doprawić przyprawa do mięs,solą oraz pieprzem,masę dokładnie wyrobić.
Krok 1 - Klopsiki w sosie koperkowym foto
2
Formować z mięsa niewielkie kuleczki,obtaczać w mace pszennej a następnie smażyć na oleju ryżowym z obydwu stron na wolnym ogniu aż się zrumienią. Sos: Bulion doprowadzić do wrzenia doprawić do smaku solą i pieprzem,zagęścić mąką pszenną rozprowadzoną niewielką ilością wody.Dodać posiekany koperek zamieszać gotować razem około 3 minuty
Krok 2 - Klopsiki w sosie koperkowym foto
3
Śmietanę zahartować gorącym bulionem wlać do sosu,zdjąć z ognia wymieszać.Do sosu włożyć klopsiki i podawać z kaszą lub ziemniakami.
Krok 3 - Klopsiki w sosie koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 13.05.2014 12:31
super klopsiki :)
IwonaDD 23.01.2014 17:37
ślinka cieknie na ich widok!
Marlenka.S 19.01.2014 17:03
świetnie wyglądają
halina17 19.01.2014 15:26
Lubię w sosie koperkowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak