Klopsiki w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    60 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • olej ryżowy

    do smażenia
  • sos

  • bulion warzywny

    3 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • smietana 18%

    1/2 szklanki
  • koperek świeży

    2 pęczki
  • sól do smaku

  • kajzerka

    1 czerstwa
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klopsiki w sosie koperkowym foto
Mięso zmielić w maszynce razem z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą kajzerką czosnkiem oraz cebulą. Do zmielonego mięsa wbić jajka,doprawić przyprawa do mięs,solą oraz pieprzem,masę dokładnie wyrobić.
Krok 2 - Klopsiki w sosie koperkowym foto
Formować z mięsa niewielkie kuleczki,obtaczać w mace pszennej a następnie smażyć na oleju ryżowym z obydwu stron na wolnym ogniu aż się zrumienią. Sos: Bulion doprowadzić do wrzenia doprawić do smaku solą i pieprzem,zagęścić mąką pszenną rozprowadzoną niewielką ilością wody.Dodać posiekany koperek zamieszać gotować razem około 3 minuty
Krok 3 - Klopsiki w sosie koperkowym foto
Śmietanę zahartować gorącym bulionem wlać do sosu,zdjąć z ognia wymieszać.Do sosu włożyć klopsiki i podawać z kaszą lub ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 13.05.2014 12:31
super klopsiki :)
IwonaDD 23.01.2014 17:37
ślinka cieknie na ich widok!
Marlenka.S 19.01.2014 17:03
świetnie wyglądają
halina17 19.01.2014 15:26
Lubię w sosie koperkowym.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat