Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 60 dag
woda 300 ml
kasza manna 1/3 szklanki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
mąka 1 szklanka
śmietana 150 ml
grzyby suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, kaszę manną oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięsną masę, z której następnie formujemy kulki. Kulki mięsne odtaczamy w mące.
Krok 1 - Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym foto
2
Suszone grzyby rozdrabniamy na pył przy pomocy np. blendera i przesypujemy do garnka, dodajemy około 300 ml wody i gotujemy. W garnku zagotowujemy wodę. Mięsne kulki wkładamy na gotującą się wodę i gotujemy kilka minut, a następnie przekładamy do drugiego garnka z gotującymi się grzybami, dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i liść laurowy.
Krok 2 - Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym foto
3
Pod koniec gotowania do sosu dodajemy śmietanę, wcześniej zahartowaną wrzątkiem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)
Krok 3 - Klopsiki w sosie grzybowo- śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 19.06.2014 09:01
bardzo dobre)
Katarzyna59 08.03.2014 13:18
pyszne klopsiki
IKrakowianka 20.02.2014 19:18
lubię takie klopsiki
gibli 20.02.2014 08:28
moje smaki:)
olkaaa 20.02.2014 08:06
z chęcią bym zjadła
Christopher 19.02.2014 23:36
Jeszcze trochę posypię natką pietruszki i super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak