Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Klopsiki w pomidorowo-cebulowym sosie.

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Klopsiki

filet z kurczaka
30 dag
jajko
1 sztuka
chleb tostowy
ziarnisty 2 kromki
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
woda zimna
dp namoczenia chleba

Sos

pomidory
w puszce 1 puszka
cebula
2 duże sztuki
czosnek
2 ząbki
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
według uznania
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki

Dodatkowo

olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat
do panierowania

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w pomidorowo-cebulowym sosie.

Niby zwykłe klopsiki, ale jakie pyszne. Nie macie pomysłu na obiad to zróbcie takie danie. Można podać z ulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem czy ziemniakami, do tego ulubiona sałatka i mamy pyszny obiad. Polecam i zapraszam :)

Wykonanie:

1. Klopsiki: Chleb tostowy namaczamy w zimnej wodzie, następnie dokładnie odciskamy. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z chlebem w maszynce. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy do smaku, dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie obsmażamy je do zrumienienia na gorącym oleju.

2. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy, czosnek w drobną kostkę, a cebulę w większą. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, przesmażamy często mieszając do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i klopsiki, dusimy do miękkości wszystkich składników często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Podanie: Tak przygotowane danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:01
Dobre na obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak