Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops ryżowy z rybą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl
woda 2 szkl
filet z dowolnej ryby 250 g
marchew 2 średnie
cebula 1 mała
olej 2 łyzki
jajko
pieczarki 300 g
śmietana 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
pieprz cytrynowy
natka pietruszki
potrzebne akcesoria kuchenne papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Klops ryżowy z rybą

Ryż gotujemy w 2 szklankach osolonej wody, studzimy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju.
Marchew myjemy i gotujemy al"dente w osolonej wodzie, po wystudzeniu obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, z fileta odcinamy cieńsze części, powinien nam zostać płat o szerokości 3 cm i długości ok 30 cm (może być z kilku kawałków),obsypujemy go pieprzem cytrynowym.

Do ryżu dodajemy 2/3 cebuli, jajko oraz sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
Na blacie kładziemy kawałek papieru do pieczenia i na nim rozkładamy ryż na grubość 1 cm,robimy prostokąt ok. 30x20 cm.
Na ryżu umieszczamy marchewkę, a na środku rybę.
Zlepiamy pomagając sobie papierem.
Kładziemy klopsa zlepieniem do dołu, owiniętego szczelnie w papier, na wąską blaszkę i pieczemy 30 minut w temperaturze 175 *C

Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki.
Smażymy na pozostałej cebulce, najpierw na dużym ogniu, aby się zrumieniły, potem dusimy pod przykryciem do miękkości.
Na koniec dodajemy łyżkę śmietany oraz sól i pieprz, chwilę dusimy, posypujemy posiekaną natką (1 łyżka).
Klopsa kroimy w plastry, podajemy z pieczarkami, dekorujemy listkami natki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 30.06.2017 09:49
ciekawe i smaczne danie :-).
JulkaTomeczek 30.06.2017 09:36
Ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak