Klops ryżowy z rybą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szkl
  • woda

    2 szkl
  • filet z dowolnej ryby

    250 g
  • marchew

    2 średnie
  • cebula

    1 mała
  • olej

    2 łyzki
  • jajko

  • pieczarki

    300 g
  • śmietana

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz biały Prymat

  • pieprz

    cytrynowy
  • natka pietruszki

  • potrzebne akcesoria kuchenne

    papier do pieczenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w 2 szklankach osolonej wody, studzimy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju.
Marchew myjemy i gotujemy al"dente w osolonej wodzie, po wystudzeniu obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, z fileta odcinamy cieńsze części, powinien nam zostać płat o szerokości 3 cm i długości ok 30 cm (może być z kilku kawałków),obsypujemy go pieprzem cytrynowym.

Do ryżu dodajemy 2/3 cebuli, jajko oraz sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
Na blacie kładziemy kawałek papieru do pieczenia i na nim rozkładamy ryż na grubość 1 cm,robimy prostokąt ok. 30x20 cm.
Na ryżu umieszczamy marchewkę, a na środku rybę.
Zlepiamy pomagając sobie papierem.
Kładziemy klopsa zlepieniem do dołu, owiniętego szczelnie w papier, na wąską blaszkę i pieczemy 30 minut w temperaturze 175 *C

Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki.
Smażymy na pozostałej cebulce, najpierw na dużym ogniu, aby się zrumieniły, potem dusimy pod przykryciem do miękkości.
Na koniec dodajemy łyżkę śmietany oraz sól i pieprz, chwilę dusimy, posypujemy posiekaną natką (1 łyżka).
Klopsa kroimy w plastry, podajemy z pieczarkami, dekorujemy listkami natki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 30.06.2017 09:49
ciekawe i smaczne danie :-).
JulkaTomeczek 30.06.2017 09:36
Ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat