Przepis i sposób przygotowania na: Klops ryżowy z rybą
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju.
Marchew myjemy i gotujemy al"dente w osolonej wodzie, po wystudzeniu obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, z fileta odcinamy cieńsze części, powinien nam zostać płat o szerokości 3 cm i długości ok 30 cm (może być z kilku kawałków),obsypujemy go pieprzem cytrynowym.
Do ryżu dodajemy 2/3 cebuli, jajko oraz sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
Na blacie kładziemy kawałek papieru do pieczenia i na nim rozkładamy ryż na grubość 1 cm,robimy prostokąt ok. 30x20 cm.
Na ryżu umieszczamy marchewkę, a na środku rybę.
Zlepiamy pomagając sobie papierem.
Kładziemy klopsa zlepieniem do dołu, owiniętego szczelnie w papier, na wąską blaszkę i pieczemy 30 minut w temperaturze 175 *C
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki.
Smażymy na pozostałej cebulce, najpierw na dużym ogniu, aby się zrumieniły, potem dusimy pod przykryciem do miękkości.
Na koniec dodajemy łyżkę śmietany oraz sól i pieprz, chwilę dusimy, posypujemy posiekaną natką (1 łyżka).
Klopsa kroimy w plastry, podajemy z pieczarkami, dekorujemy listkami natki.