Klasyczny Mac and cheese (Macaroni and Cheese)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Makaron kolanka

    300 g
  • mleko

    400 ml
  • masło

    1 czubata łyżka
  • mąka pszenna

    1 czubata łyżka
  • mozarella tarta

    100 g
  • ser cheddar

    100 g
  • gałka muszkatołowa cała

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Mozzarellę mieszamy z żółtym serem.

Przygotowujemy sos beszamelowy: masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką - smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić! Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa.
Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko.
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Dodajemy połowę mieszanki startych serów.

Makaron mieszamy mniej więcej z połową sosu serowego i przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy pozostały sos serowy i posypujemy resztą mieszanki serów.

Zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 30.10.2013 22:01
ładnie wygląda ;)
mufinka79 30.10.2013 17:21
Dziękuję za miłe komentarze :)
Olga_SK 30.10.2013 12:03
Ależ pyszności :)
margaret 30.10.2013 09:35
pyszna:):)
ssylwiaa 30.10.2013 09:28
lubię tą zapiekankę ;)
aniagdz 30.10.2013 09:00
zapiekanka apetyczna!:):)
Ola1984 30.10.2013 06:44
Fajna, szybka zapiekanka :)
Jadwiga/Jaga85 29.10.2013 22:42
patrząc na to zdjęcie, aż chce się jeść:)
Lis 29.10.2013 21:52
Apetycznie się zapowiada:)
gosia561 29.10.2013 21:26
apetyczne takie danko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat