Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
rostbef
600 g -
średnie cebule
2 szt -
Marynata do mięs klasyczna Prymat
1 szt -
oliwa
2 łyżki -
mąka
2 łyżki -
śmietana 36%
150 ml -
pieprz Prymat
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
Gorczyca biała cała Prymat
1/2 łyżeczki -
grzyby suszone
5-6 szt -
chleb żytni
1 kromka
Przepis i sposób przygotowania Klasycznie marynowany rostbef zawijany z warzywami i chlebem
Grzyby ugotować w małej ilości wody, a następnie wyjąć je, pozostawiając wywar. Mięso wyporcjować jak na zrazy, lekko rozbić, posmarować oliwą z oliwek, obficie posypać przyprawą klasyczną Prymat oraz szczyptą gorczycy i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. W międzyczasie cebulę, ogórka i chleb pokroić w paski, a następnie wszystko obsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek.
Na każdym kawałku mięsa ułożyć plaster boczku, a na nim warzywa z chlebem oraz kawałek grzyba. Mięso zwinąć bardzo dokładnie, uważając, aby farsz nie wypłynął. Zraziki oprószyć mąką, podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie zalać wywarem z grzybów. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić pod przykryciem przez około 40 minut, a pod koniec gotowania dodać śmietanę.
Tak przygotowane zraziki z rostbefu podawać z kaszą gryczaną polaną sosem z duszonego mięsa.
Komentarze (3)