Klasycznie marynowany rostbef zawijany z warzywami i chlebem

Klasycznie marynowany rostbef zawijany z warzywami i chlebem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rostbef

    600 g
  • średnie cebule

    2 szt
  • Marynata do mięs klasyczna Prymat

    1 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • śmietana 36%

    150 ml
  • pieprz Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • grzyby suszone

    5-6 szt
  • chleb żytni

    1 kromka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Klasycznie marynowany rostbef zawijany z warzywami i chlebem

Sposób przygotowania:
Grzyby ugotować w małej ilości wody, a następnie wyjąć je, pozostawiając wywar. Mięso wyporcjować jak na zrazy, lekko rozbić, posmarować oliwą z oliwek, obficie posypać przyprawą klasyczną Prymat oraz szczyptą gorczycy i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. W międzyczasie cebulę, ogórka i chleb pokroić w paski, a następnie wszystko obsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek.
Na każdym kawałku mięsa ułożyć plaster boczku, a na nim warzywa z chlebem oraz kawałek grzyba. Mięso zwinąć bardzo dokładnie, uważając, aby farsz nie wypłynął. Zraziki oprószyć mąką, podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie zalać wywarem z grzybów. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić pod przykryciem przez około 40 minut, a pod koniec gotowania dodać śmietanę.
Tak przygotowane zraziki z rostbefu podawać z kaszą gryczaną polaną sosem z duszonego mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

szajba2 26.02.2011 14:30
nie za bardzo podobają mi się przepisy pana sowy ale ten nawet mi się podoba
Barbara55 30.10.2010 16:18
klasyka to klasyka
rakow2
rakow2 28.10.2010 15:20
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat