Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 6 szt
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 3 łyżki
olej 3 łyżki

masa śmietankowo-serowa

śmietana 30% 500 ml
ser biały 500 g z wiaderka
cukier puder 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
woda 125 ml

poncz

cytryna 1 szt
woda ciepła 1/2 szkl
cukier palmowy 3-4 łyżki

polewa

czekolada mleczna 250 g
śmietana 30% 50-60 ml

Dodatkowo

dżem porzeczkowy 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto:
Biała oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier.
Krok 1 - Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem  foto
2
Kiedy piana jest ubita dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy na małych obrotach.
Krok 2 - Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem  foto
3
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie mieszamy do połączenia.
Krok 3 - Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem  foto
4
Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut - do suchego patyczka. Przestudzamy ciasto i przekrawamy na pół.
Krok 4 - Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem  foto
5
Przygotowujemy krem. Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy ciepłą żelatynę i mieszamy.
Krok 5 - Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem  foto
6
Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok do wody, następnie dodajemy cukier puder i mieszamy.
Składamy ciasto:
Powstałym ponczem nasączamy blaty, jeden wkłądamy do blachy, smarujemy dżemem porzeczkowym
Krok 6 - Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem  foto
7
Następnie wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem.
Krok 7 - Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem  foto
8
Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy do miseczki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy śmietanę i mieszamy. Powstałą polewę wylewamy na ciasto

Wuzetkę wkłądamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Krok 8 - Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 10.02.2015 20:58
Pyszne ciasto :)
misia53 10.02.2015 19:06
Pięknie ci wyszła i smak nie lada....
ania2610 10.02.2015 17:10
bardzo lubię to ciasto
Agata3 10.02.2015 16:44
jedno z moich ulubionych ciast :)
gosia561 10.02.2015 16:38
super ciacho
Ania321 10.02.2015 15:35
Zjadłabym z przyjemnością :)
agnieszka214 10.02.2015 14:52
super smaczne ciacho
Krystyna32 10.02.2015 14:00
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak