Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna karpatka - przepis
Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuszczamy w garnku i dolewamy do niego wodę, zagotowujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy.
Pieczenie ciasta:
Foremki o wymiarach 24x40 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia (będzie ładnie przylegał). Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko uchylamy i czekamy 15 minut. Dopiero po tym czasie możemy ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie masy:
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją w 750 ml mleka. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę miksujemy razem z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce wystudzony budyń.
Gotową masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim płatem lekko dociskając. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!