kiwi w cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiwi

    2 sztuki
  • olej

    do smażenia
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    2 łyżki
  • proszek do pieczeni

    szczypta
  • bita śmietana

    do dekoracji
  • sos czekoladowy

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy. Kiwi obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5cm. Plastry kiwi maczamy w cieście tak, aby były nim dokładnie pokryte. Wrzucamy je na gorący olej o temperaturze ok. 160C (ja użyłam frytkownicy, można również usmażyć kiwi w rondelku). Po wyjęciu kiwi z frytkownicy lub rondelka osuszamy je na papierowych ręcznikach. Owoce podałam z sosem czekoladowym i bitą śmietaną. Najlepiej jeść jeszcze ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 12.02.2014 14:50
Bardzo fajny pomysł na deser.
wlicka 15.10.2013 21:36
mniam mniam mniam
Anna133 21.08.2013 08:38
taego jeszcze nie robiłam
Dorian 20.03.2013 21:38
pyszne to kiwi
aisza1 01.03.2013 08:06
fajny przepis
Milena87 28.02.2013 17:36
Super. Palce lizać:)
[email protected] 24.02.2013 09:26
na pewno skosztuje
EWI 16.12.2012 17:50
fajne :D
ewelina/bunia 16.12.2012 13:45
ciekawe...
jozefinach 16.12.2012 12:37
Wygląda doskonale.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat