Przepis i sposób przygotowania na: kiszone ogóreczki na zimę
Wodę zagotowujemy (u mnie było to ok. 5 litrów), następnie rozpuszczamy sól (ok. 2 łyżki na 1 litr), nie wiem czy konieczna jest sól niejodowana, ja zawsze używam takiej ale widziałam też opinie, że sól może być dowolona.
Wcześniej myjemy ogórki, wybieramy te ładne, twarde.
Układamy w garnku/słoiku najpierw liśc chrzanu, 2-3 ząbki czosnku i 1 gałązkę kopru, następnie ciasno ogórki, znowu chrzan, czosnek i koperek i znowu ogórki :) następnie dokładnie przykrywamy ogórki pozostałymi liściami i zalewamy przestudzoną zalewą. Ja swój kamionkowy garnek przykrywam mniejszym talerzem, dociskam słoikiem z wodą i odstawiam w bezpieczne miejsce. Można także zalać letnią wodą aby proces szybciej "ruszył" :) ja takie ogórki ukiszone w takim stopniu jak lubię przekładam później do słoików i pasteryzuję, są tak samo smaczne jak prosto z garnka.