KISZONE BURAKI

KISZONE BURAKI

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności. Kiszone buraki nie wymagają wielkiego zachodu... No może tylko ich obranie i pokrojenie. Potem wystarczy cierpliwie poczekać około tygodnia i mamy już pyszny i zdrowy sok. Jest on dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1 kg
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    1 łyżka
  • woda

    3 szklanki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    8 ziaren
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania KISZONE BURAKI

Kroki postępowania

Krok 1 - KISZONE BURAKI foto

Przygotowany sok możemy także wykorzystywać do ugotowania barszczu ukraińskiego lub barszczyku czerwonego. Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych. Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków, zmiesza­nego w proporcji pół na pół z miodem. Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę.

Krok 2 - KISZONE BURAKI foto
Buraki umyłam i obrałam.
Krok 3 - KISZONE BURAKI foto
Pokroiłam je na cienkie plasterki.
Krok 4 - KISZONE BURAKI foto

Przełożyłam do szklanego słoja (idealnie nadaje się też gliniany garnek). Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.

Krok 5 - KISZONE BURAKI foto

Zalałam wodą wymieszaną z solą - tak, żeby przykryła buraczki. Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień.

Słoik powinien stać w temperaturze pokojowej.
Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.

Łatwe, prawda? Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu, a buraczki do surówek lub innych dań. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Megg 02.10.2013 13:38
nie jadłam jeszcze kiszonych buraków, warto wypróbować :-)
AZgotuj 02.10.2013 11:52
świetny przepis!
mic 02.10.2013 11:49
ja tez nie robilem
TEtalicha 02.10.2013 11:33
nigduyy tak nie robilam
adelajda 02.10.2013 11:00
ciekawy artykuł :) bardzo lubię taki soczek !
bogusia19 02.10.2013 10:48
ale kolorek!!
dodi 02.10.2013 10:25
muszą być pyszne
nutellla 02.10.2013 10:19
piękny kolor
Izabela9 02.10.2013 10:15
Buraków to nigdy jeszcze nie kisiłam, warto wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat