KISZONE BURAKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1 kg
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    1 łyżka
  • woda

    3 szklanki
  • liść laurowy

    2 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    8 ziaren
  • ziele angielskie całe

    6 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KISZONE BURAKI foto
Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności.

Kiszone buraki nie wymagają wielkiego zachodu...
no może tylko ich obranie i pokrojenie.
Potem wystarczy cierpliwie poczekać około tygodnia i mamy już pyszny i zdrowy sok.
Jest on dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. Możemy go także wykorzystywać np.
do ugotowania barszczu ukraińskiego, lub barszczyku czerwonego.Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych.

Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków zmiesza­nego w proporcji pół na pół z miodem.
Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze
i podawać do obiadu jako surówkę.

Lecznicze właściwości buraków:

działają pobudzająco,
zwiększają odporność organizmu
wspomagają leczenie nowotworów złośliwych.
za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,
zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,
odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,
zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,
zwalczają przeziębienia,
są wskazane przy anemii i nerwicy.
Krok 2 - KISZONE BURAKI foto
Buraki umyłam i obrałam.
Krok 3 - KISZONE BURAKI foto
Pokroiłam je na cienkie plasterki.
Krok 4 - KISZONE BURAKI foto
Przełożyłam do szklanego słoja.
Idealnie nadaje się też gliniany garnek.
Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Krok 5 - KISZONE BURAKI foto
Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki.
Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień.
Powinien stać w temperaturze pokojowej.
Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.
I tyle.Łatwe prawda?
Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu,
a buraczki do surówek lub innych dań.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megg 02.10.2013 13:38
nie jadłam jeszcze kiszonych buraków, warto wypróbować :-)
AZgotuj 02.10.2013 11:52
świetny przepis!
mic 02.10.2013 11:49
ja tez nie robilem
TEtalicha 02.10.2013 11:33
nigduyy tak nie robilam
adelajda 02.10.2013 11:00
ciekawy artykuł :) bardzo lubię taki soczek !
bogusia19 02.10.2013 10:48
ale kolorek!!
dodi 02.10.2013 10:25
muszą być pyszne
nutellla 02.10.2013 10:19
piękny kolor
Izabela9 02.10.2013 10:15
Buraków to nigdy jeszcze nie kisiłam, warto wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat