Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki czerwone
1 kg -
czosnek
3 ząbki -
sól
1 łyżka -
woda
3 szklanki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
8 ziaren -
Ziele angielskie całe Prymat
6 ziaren
Przepis i sposób przygotowania KISZONE BURAKI
Kroki postępowania
Przygotowany sok możemy także wykorzystywać do ugotowania barszczu ukraińskiego lub barszczyku czerwonego. Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych. Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków, zmieszanego w proporcji pół na pół z miodem. Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę.
Przełożyłam do szklanego słoja (idealnie nadaje się też gliniany garnek). Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Zalałam wodą wymieszaną z solą - tak, żeby przykryła buraczki. Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień.
Słoik powinien stać w temperaturze pokojowej.
Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.
Łatwe, prawda? Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu, a buraczki do surówek lub innych dań. Smacznego!
Komentarze (9)