Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszona kapusta

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
marchewka 1/2 na kilogram kapusty
sól 20 gram na kilogram kapusty
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszona kapusta

Kapustę szatkujemy cienko, dodajemy sól i startą marchew i ugniatamy aż kapusta puści soki. Wkładamy do kamionki, dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie, przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Odstawiamy w temperaturze pokojowej i czekamy. Myślę, ze czas zależy od warunków, w których ją trzymamy, ale będzie to pewnie około 2 tygodnie.

Po ukiszeniu przekładamy kapustę do słoików, zakręcamy i chowamy do zimnego miejsca, aby zatrzymać proces kwaszenia.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 07.01.2015 14:11
no poprosze sloiczek, super...
Franciszek 07.01.2015 13:44
Super przepis:-)
Kuchnia Marty 07.01.2015 13:31
Uwielbiam takie domowe przetwory! No i pięknie wyglądają te Twoje słoiki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak