Kiszona kapusta

Ali

Ali

Kiszona kapusta

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

  • marchewka

    1/2 na kilogram kapusty
  • sól

    20 gram na kilogram kapusty
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy cienko, dodajemy sól i startą marchew i ugniatamy aż kapusta puści soki. Wkładamy do kamionki, dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie, przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Odstawiamy w temperaturze pokojowej i czekamy. Myślę, ze czas zależy od warunków, w których ją trzymamy, ale będzie to pewnie około 2 tygodnie.

Po ukiszeniu przekładamy kapustę do słoików, zakręcamy i chowamy do zimnego miejsca, aby zatrzymać proces kwaszenia.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

erym

07.01.2015 14:11
no poprosze sloiczek, super...

Franciszek

07.01.2015 13:44
Super przepis:-)

Kuchnia Marty

07.01.2015 13:31
Uwielbiam takie domowe przetwory! No i pięknie wyglądają te Twoje słoiki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat