Kiszona czerwona kapusta

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Nieczęsto kisimy czerwoną kapustę, ale naprawdę warto. Ma bardzo fajny smak i jest chrupiąca, a po dodaniu przypraw bardzo aromatyczna.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kiszona kapusta czerwona:

  • kapusta czerwona

    1 główka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
  • Goździki całe Prymat

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy i w dużej misie ugniatamy z solą i cukrem. Można również ukisić kapustę bez cukru.

Co jakiś czas dość mocno ugniatamy aż kapusta puści sok. Ja uzyskałem sok po kilku godzinach. Następnie układamy kapustę w dużym słoju dodając przyprawy warstwami.

Mocno dociskamy. Słoik mocno zakręcamy, aby nie dopuścić powietrza do procesu fermentacji. (Podobnie postępuje się w przypadku kiszenia buraków i nie ma mowy o zbieraniu jakiś szumowin, pleśni itd.).

Słoik pozostawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu. Nie otwieramy!
Moja kapusta była gotowa po 10 dniach, kiedy uzyskała piękny kolor.

Możemy nie dodawać cukru do kiszenia, ale już do ukiszonej, przyrządzając surówkę do obiadu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat