Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszona czerwona kapusta

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nieczęsto kisimy czerwoną kapustę, ale naprawdę warto. Ma bardzo fajny smak i jest chrupiąca, a po dodaniu przypraw bardzo aromatyczna.

Składniki:

Kiszona kapusta czerwona:

kapusta czerwona 1 główka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
cukier 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Goździki całe Prymat 3 sztuki

Porada

Możemy nie dodawać cukru do kiszenia, ale już do ukiszonej, przyrządzając surówkę do obiadu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszona czerwona kapusta

Kapustę szatkujemy i w dużej misie ugniatamy z solą i cukrem. Można również ukisić kapustę bez cukru.

Co jakiś czas dość mocno ugniatamy aż kapusta puści sok. Ja uzyskałem sok po kilku godzinach. Następnie układamy kapustę w dużym słoju dodając przyprawy warstwami.

Mocno dociskamy. Słoik mocno zakręcamy, aby nie dopuścić powietrza do procesu fermentacji. (Podobnie postępuje się w przypadku kiszenia buraków i nie ma mowy o zbieraniu jakiś szumowin, pleśni itd.).

Słoik pozostawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu. Nie otwieramy!
Moja kapusta była gotowa po 10 dniach, kiedy uzyskała piękny kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak