Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana z kindziukiem Marcina Budynka
Słoninę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor, oddzielając skwarki od tłuszczu. Boczek pokrój w cienkie paski.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane, dolej 4 łyżki oleju. Do masy dodaj startą cebulę, skwarki, boczek, wbij jajka, dopraw i starannie wymieszaj.
Oczyszczone jelita podziel na kawałki o długości około 25 cm. Każdy zwiąż dokładnie sznurkiem z jednej strony. Za pomocą grubego lejka nabij kiszki maksymalnie do jednej trzeciej ich objętości i zawiąż.
Kiszkę parz w wodzie o temperaturze 80-85 st. C przez około 2 godziny lub piecz w piecu rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut.
Ugotowaną kiszkę pokrój w grube plastry i zgrilluj z plastrami kindziuka.