Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel żurawinowy z kiwi

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurawina mrożona 2 szkl.
cukier kryształ do smaku
skrobia kukurydziana 4 łyżki
woda 1 litr
sok z cytryny do smaku
skórka cytrynowa duży kawałek
kiwi 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel żurawinowy z kiwi

Mrożoną żurawinę wsypać do garnka, dodać skórkę z cytryny, zalać litrem gorącej wody, nakryć i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć skórkę z cytryny, odlać pół szklanki kompotu, a resztę zagotować, odcedzić i wycisnąć resztki soku z owoców - do kompotu wsypać odpowiednią ilość cukru, dodać soku z cytryny i dokładnie wymieszać zmniejszając płomień do minimum.

W odlanym kompocie rozprowadzić skrobię kukurydzianą i wlać do garnka szybko mieszając. Zagotować krótko i zdjąć z ognia.

Kiwi obrać i zetrzeć na tarce o największych oczkach, dodać do kisielu i dokładnie wymieszać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 14.02.2015 08:52
musi być smaczny
Lucan 03.02.2015 18:24
uwielbiam żurawinę w każdej postaci, ciekawe połączenie z kiwi- kwaśno-kwaśne?
Camill 03.02.2015 12:55
oo takiego jeszcze nie jadlam a fajnie wyglada
patryska76 03.02.2015 00:11
świetna propozycja ;-)
Wafelek2601 02.02.2015 23:02
Pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak