Kilimandżaro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    8 szt
  • cukier

    20 dag
  • mąka

    6 łyżek
  • kakao

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczemy biszkopt i przekrawamy na połowę.

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki
1 łyżka masła
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć dodać galaretkę i jeszcze chwilę smażyć.

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Z mąki, cukru, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.
Przełożenie:
Ciasto na spód, na to masa jabłkowa, następnie masa budyniowa, ciasto i polewa.

Polewa:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Składniki wkładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu. Dobrze wymieszać. Zagotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SyMiki 04.11.2011 19:39
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat