Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami w sosie śmietanowo -serowym

Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami w sosie śmietanowo -serowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki do wykonania mięsnych kieszonek

  • podudzia z kurczaka

    1 kg
  • pieczarki

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • ser żółty

    100 g
  • przyprawa do kurczaka

Składniki na sos serowo-śmietanowy

  • śmietana 18 proc

    200 g
  • mleko

    1/3 szklanki
  • serek topiony

    100 g
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami w sosie śmietanowo -serowym foto
Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni.
Krok 2 - Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami w sosie śmietanowo -serowym foto
Podudzia z kurczaka myjemy osuszamy i rozbijamy a następnie posypujemy przyprawą do kurczaka. Ser żółty ścieramy na tarce.
Na rozbite podudzia nakładamy pieczarki i ser żółty.
Krok 3 - Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami w sosie śmietanowo -serowym foto
Podudzia z nałożonym farszem zwijamy i spinamy wykałaczkami.
Krok 4 - Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami w sosie śmietanowo -serowym foto
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie dolewamy troszkę wody i dusimy na małym ogniu do miękkości.
Krok 5 - Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami w sosie śmietanowo -serowym foto
Sos serowy:
Do wysokiego naczynia dajemy śmietanę mleko serek. Całość miksujemy ewentualnie doprawiamy solą. (Konsystencja powinna być jak gotowe ciasto na naleśniki)
Krok 6 - Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami w sosie śmietanowo -serowym foto
Do podduszonego mięsa wlewamy przygotowany sos serowo - śmietanowy.
Całość podgrzewamy na małym ogniu ok 5 minut.
Serwujemy z młodymi ziemniakami i z dowolną surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat