Kiełbaski zapiekane pod pierzynką

Kiełbaski zapiekane pod pierzynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa śląska

    8 małych
  • cebula biała

    1 duża
  • pomidory malinowe

    5 dużych
  • ser żółty

    200 g
  • śmietana 30%

    200 g
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżka
  • ajvar

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kiełbaski zapiekane pod pierzynką foto
1. Kiełbaski nacinamy w kratkę jak na grilla. Układamy w dwóch naczyniach do zapiekania.
Krok 2 - Kiełbaski zapiekane pod pierzynką foto
2. Pomidory i cebulkę kroimy w kostkę. Przesmażamy przez 3 minuty często mieszając na rozgrzanej oliwie.
Krok 3 - Kiełbaski zapiekane pod pierzynką foto
3. Wlewamy śmietankę, dodajemy ajvar, czosnek granulowany, sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Dokładnie mieszamy i dusimy 5 minut na wolnym ogniu.
Krok 4 - Kiełbaski zapiekane pod pierzynką foto
4. Sos wlewamy pomiędzy kiełbaski. Wysypujemy równomiernie i po równo starty na dużych oczkach ser. Całość zapiekamy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Smacznego!
Justi2401
Z niepozornych składników można stworzyć na prawdę pyszne danie. Chrupiące kiełbaski zapiekane pod kołderką ze śmietanki, pomidorów i ciągnącego się sera to wspaniały, sycący obiad dla całej rodziny. Bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu można :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MonikaW 14.06.2017 19:24
super pomysł
katarzynka455 14.06.2017 19:21
fajne i smaczne kiełbaski:)
marzut 14.06.2017 12:01
Ciekawy przepis
ilka01 13.06.2017 21:52
ciekawa propozycja :)
Motorek 13.06.2017 20:08
Apetyczne.
mysza75 13.06.2017 19:25
pyszne kiełbaski
cukiereczek 13.06.2017 18:38
apetyczny pomysł
MagdalenaIC 13.06.2017 17:29
Fajny pomysł :)
Janina 13.06.2017 16:22
Fajny pomysł;))
Ela15 13.06.2017 14:26
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat