Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa szynkowa
Kroki postępowania
Połowę mięsa kroimy w kostkę 1x1 cm, pozostałą część mielimy w maszynce na sitku o szerokości oczek 8 mm.

Dodajemy zmieloną kolendrę, pieprz ziołowy, żelatynę i przeciśnięty ząbek czosnku. Sól peklowaną i miód rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy rękami do momentu aż mięso stanie się kleiste.

Osłonki termokurczliwe moczymy przez kilka minut w ciepłej wodzie, aby zmiękły. Napełniamy osłonki mięsem dość ciasno, końce związujemy sznurkiem i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie, kiełbasy przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Parzymy w temperaturze 75 stopni przez około 1,5 godziny. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z wody i wkładamy do lodówki.
