Khalva - Rosyjski deser z orzechów włoskich

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1,75 szklanki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka kukurydziana

    1,5 łyżki
  • masło roztopione

    8 łyżek
  • cynamon

    0,5 łyzeczki
  • przyprawa do dań słodkich

    do smaku
  • orzechy włoskie

    170 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.
Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem, oraz przyprawę do dań słodkich, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.
Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Orzechy włoskie wymieszać dokładnie z roztopionym masłem, ułożyć na blaszce, piec w piekarniku ok 10 minut na złocisty kolor, często obracając
Następnie na orzechy wlać równomiernie krem, przykryć folią ,piec dalej ok 15 minut.
Podawać zaraz po przyrządzeniu. Udekorować posiekanymi orzechami i cynamonem. Ja podałam w filiżaneczkach :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika154 29.04.2011 15:36
ciekawe
gosia47-47 25.04.2011 21:05
super
MAR3STA 09.04.2011 18:24
jeszcze nie miałam okazji próbować takiego deseru;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat