Przepis i sposób przygotowania na: Keto deser jogurtowo - czekoladowy
Keto deser jogurtowo - czekoladowy to propozycja dla osób, które chcą łączyć zdrowe odżywianie z przyjemnością jedzenia.
Połączenie jogurtu greckiego, gorzkiej czekolady i orzechów laskowych jest niskokaloryczne, bogate w białko i zawierające zdrowe tłuszcze. To idealny deser dla osób na diecie Keto, które chcą cieszyć się smakiem słodyczy bez przekraczania dziennego limitu węglowodanów.
KROK 1. Gorzką czekoladę (99% kakao) łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy 70 g śmietanki oraz 1,5 łyżki erytrytolu* i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Zawartość studzimy, dodajemy pozostałą część śmietanki i energicznie mieszamy.
* Jeśli lubimy bardziej słodkie desery, to dodajemy więcej erytrytolu lub ulubionego słodzika.
** Jeśli masa czekoladowa wydaje się zbyt gęsta, to dodajmy więcej śmietanki.
KROK 2. Jogurt grecki dosładzamy erytrytolem, a orzechy włoskie siekamy. Do szklanek lub pucharków układamy warstwami porcje jogurtu oraz masy czekoladowej. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.