Ketchup ze śliwek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    2 kg
  • OSTRA PAPRYCZKA

    10 szt.
  • sól

    2 łyżki
  • cukier

    30 dag
  • ocet

    3/4 szklanki
  • czosnek

    1 główka duża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ketchup ze śliwek foto
Wykonanie:
Śliwki dokładnie umyć i wypestkować, a papryczkę i czosnek drobno pokroić. Włożyć wszystko do dużego garnka i smażyć na małym ogniu około 3 godzin.
Krok 2 - Ketchup ze śliwek foto
Następnie dodać cukier i ocet i smażyć kolejną godzinę.
Krok 3 - Ketchup ze śliwek foto
Po ostygnięciu zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do słoiczków i pasteryzować około pół godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 05.09.2013 22:05
jeszcze nie jadłam takiego keczupu
Pyszota 05.09.2013 19:54
Ciekawy przepis, nie miałam okazji jeść takiego ketchupu.
Renataj 05.09.2013 19:11
W takim wydaniu śliwek nie robiłam ale trzeba spróbować.
gusia1000 05.09.2013 18:38
Nie robiłam jeszcze go.
Konczi 05.09.2013 18:24
oryginalne ... super
cukiereczek 05.09.2013 18:20
wspaniały pomysł
kasienka23 05.09.2013 18:15
fajny przepis!
Habibi 05.09.2013 18:11
Od wielu lat robię śliwkowy ketchup (nawet w kilku wersjach) - staram się za każdym razem inaczej go doprawić :) To jeden z moich ulubionych 'nietypowych' przetworów :) Właśnie wracam z Włoch ze śliwkami wielkości pięści, całą drogę dumam, na co pysznego je przerobić :) nie mogę się wręcz doczekać, kiedy do domu dojedziemy... haha; bo już czuję zapach duszących się śliwek ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat