Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
3 kg -
cebula czerwona
1 kg -
papryka czerwona
1 kg -
marchewka
1 kg -
ocet 10 %
1/2 litra -
cukier
do smaku -
sól
2 płaskie łyżki -
koncentrat pomidorowy
1 kg -
olej
100 ml -
przyprawa do potraw Kucharek
do smaku -
chili
1 łyżeczka -
Przyprawa curry orientalna Prymat
do smaku -
Czosnek suszony Prymat
1-2 łyżeczki -
Ziele angielskie mielone Prymat
1 łyżeczka -
Kminek mielony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Ketchup z cukinii
Cebulę posiekać, posolić i również wymieszać.
Warzywa pozostawić nasolone przez kilka godzin - następnie dokładnie odcisnąć z wytworzonego soku.
Przełożyć do garnka, wlać ocet, dodać przyprawy, posiekaną paprykę czerwoną - podlać wodą, nakryć i gotować 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Dolać ocet, dodać trochę cukru i dusić przynakmniej godzinę, a następnie dodać olej, koncentrat pomidorowy i zagotować.
Wszystko razem zmiksować na jednolity sos i ponownie zagotować oraz doprawić ostatecznie do smaku.
W tym celu przestudzić i schłodzić w lodówce niewielką ilość sosu - zupełnie inaczej będzie smakował na zimno, gdyż nie będzie tak wyrazisty w smaku, jak gorący!
Sosem napełnić średnie słoiczki i zapasteryzować.
Komentarze (1)