Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup z cukinii

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 3 kg
cebula czerwona 1 kg
papryka czerwona 1 kg
marchewka 1 kg
ocet 10 % 1/2 litra
cukier do smaku
sól 2 płaskie łyżki
koncentrat pomidorowy 1 kg
olej 100 ml
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
chili 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat 1-2 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup z cukinii

Cukinię i marchewkę obrać, grubo utrzeć, posolić i wymieszać.
Cebulę posiekać, posolić i również wymieszać.
Warzywa pozostawić nasolone przez kilka godzin - następnie dokładnie odcisnąć z wytworzonego soku.
Przełożyć do garnka, wlać ocet, dodać przyprawy, posiekaną paprykę czerwoną - podlać wodą, nakryć i gotować 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Dolać ocet, dodać trochę cukru i dusić przynakmniej godzinę, a następnie dodać olej, koncentrat pomidorowy i zagotować.
Wszystko razem zmiksować na jednolity sos i ponownie zagotować oraz doprawić ostatecznie do smaku.
W tym celu przestudzić i schłodzić w lodówce niewielką ilość sosu - zupełnie inaczej będzie smakował na zimno, gdyż nie będzie tak wyrazisty w smaku, jak gorący!
Sosem napełnić średnie słoiczki i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 11.12.2012 13:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak