Ketchup z cukinii

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    3 kg
  • cebula czerwona

    1 kg
  • papryka czerwona

    1 kg
  • marchewka

    1 kg
  • ocet 10 %

    1/2 litra
  • cukier

    do smaku
  • sól

    2 płaskie łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    1 kg
  • olej

    100 ml
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • chili

    1 łyżeczka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    1-2 łyżeczki
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię i marchewkę obrać, grubo utrzeć, posolić i wymieszać.
Cebulę posiekać, posolić i również wymieszać.
Warzywa pozostawić nasolone przez kilka godzin - następnie dokładnie odcisnąć z wytworzonego soku.
Przełożyć do garnka, wlać ocet, dodać przyprawy, posiekaną paprykę czerwoną - podlać wodą, nakryć i gotować 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Dolać ocet, dodać trochę cukru i dusić przynakmniej godzinę, a następnie dodać olej, koncentrat pomidorowy i zagotować.
Wszystko razem zmiksować na jednolity sos i ponownie zagotować oraz doprawić ostatecznie do smaku.
W tym celu przestudzić i schłodzić w lodówce niewielką ilość sosu - zupełnie inaczej będzie smakował na zimno, gdyż nie będzie tak wyrazisty w smaku, jak gorący!
Sosem napełnić średnie słoiczki i zapasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta 11.12.2012 13:00
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat