Ketchup warzywno-dyniowy łagodny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    lima, cherry, malinowe 1kg
  • dynia

    Hokkaido 500g
  • jabłko

    duże kruche
  • cebula biała

    duża
  • cebula czerwona

    średnia
  • seler naciowy

    kilka młodych łodyg
  • marchewki

    2 średnie
  • esencja octowa

    25% 2-3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • cukier kryształ

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać ze skórek i pokroić na ćwiartki.
Krok 2 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
Cebulę pokroić w średnią kostkę.
Krok 3 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
Marchew obrać i pokroić w plastry albo grubo utrzeć.
Krok 4 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
Pokroić drobno młode łodygi selera naciowego.
Krok 5 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
Wszystkie warzywa zagotować na średnim ogniu, posolić, przemieszać i nakryć. Zmniejszyć płomień.
Krok 6 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
Jabłko pokroić w kostkę razem że skórka.
Krok 7 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
Dodać do warzyw i dusić, aż się zaczną rozpadać.
Krok 8 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
W międzyczasie upiec dynię, zmiksować miąższ i dodać do rozgotowanych warzyw.
Krok 9 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
Doprawić cukrem, esencją octową i ew. solą. Krótko zagotować.
Krok 10 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
Zmiksować bardzo dokładnie i przetrzeć przez gęste perlonowe sito, aby usunąć pestki z pomidorów.
Krok 11 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
Gotowy ketchup ponownie zagotować, gorący doprawić do smaku pieprzem i zapasteryzować w małych słoiczkach.
Habibi
Ketchup można wzbogacić ulubionymi ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 01.09.2015 14:14
Ja takie przetwory robię co roku na próbę i doprawiam po swojemu - jak smakuje, to OK, a jak coś jest nie tak, wtedy próbuję go udoskonalić ;)
paulina2157 01.09.2015 12:04
ciekawy pomysł nigdy takiego nie próbowałam
Doradczyni.Smaku 01.09.2015 10:45
Pyszny ketchup
Madzai 01.09.2015 10:16
Już wiem co zrobię z nadmiarem dyni ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat