Ketchup pikantny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    2 kg
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler

    20 dkg
  • pietruszka

    2 sztuki
  • sól

    1 do smaku
  • cukier

    1 do
  • jabłka

    1/2 kg
  • cebula

    1/4 kg
  • kminek

    1 łyzka zmielona
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Goździki całe Prymat

    4 sztuki utłuczone
  • olej

    3 łyżki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • cebula

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ketchup pikantny  foto
Jabłka i warzywa obieram i myję. Ścieram na tarce jarzynowej.
Krok 2 - Ketchup pikantny  foto
Cebule obieram i kroję w kostkę. Cebulę przesmażam na oleju, i dodaję jabłka i warzywa. Przesmażam dalej całość aż wszystko zmięknie.
Krok 3 - Ketchup pikantny  foto
W brytfannie przesmażam pokrojone pomidory.
Krok 4 - Ketchup pikantny  foto
Następnie przecieram je przez przecierak. Do przetartych pomidorów dodaję przesmażone warzywa, pieprz, sol, kminek, pokrojoną papryczkę chili, liście laurowe, cynamon,ocet, smażę dalej. Całą masę przecieram przez sito żeby była gładka . Przekładam ponownie do brytfanny i dalej przesmażam aż ketchup zrobi się gęsty. Doprawiam cukrem.Czas smażenia ketchupu to około 3-4 godziny. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 10 minut.Przechowuję w chłodnym pomieszczeniu
Krok 5 - Ketchup pikantny  foto
do przetartych pomidorów dodaję przesmażone warzywa, pieprz, sol, kminek, pokrojoną papryczkę chili, liście laurowe, cynamon,ocet, smażę dalej.
Krok 6 - Ketchup pikantny  foto
Całą masę przecieram przez sito żeby była gładka . Przekładam ponownie do brytfanny i dalej przesmażam aż ketchup zrobi się gęsty. Doprawiam cukrem.Czas smażenia ketchupu to około 3-4 godziny. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 10 minut.Przechowuję w chłodnym pomieszczeniu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magda1976 01.09.2015 07:54
Domowy ketchup jest super
Habibi 31.08.2015 11:12
Uwielbiam domowe ketchupy i co roku robię w różnych smakach :)
Klausia 17.10.2014 22:04
ciekawe składniki jak na ketchup :)
BernadettaP 26.09.2014 22:47
Kradnę 2 słoiczki i nie mogę się na zdjęcie napatrzeć :)
gosia56 26.09.2014 09:30
super;) kiedyś też robiłam ale ostatnio jakoś przestałam robić;)
iziona 26.09.2014 08:59
U mnie też domowy keczup musi się znaleźć w przygotowywanych przetworach
Barbara13 25.09.2014 20:23
świetny taki domowy ketchup
Janina 25.09.2014 18:40
Domowy najlepszy;)
DorotaZ 25.09.2014 16:53
Pyszności:)
Lis 25.09.2014 16:36
Smakowity taki ketchup:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat