Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup błyskawiczny z jabłkami i papryką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 szt
cebula 2 szt.
papryka czerwona 2 szt.
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 200 g
Kucharek przyprawa uniwersalna
oliwa 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat do smaku
melasa do smaku
suszone pomidory 10 kawałków
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup błyskawiczny z jabłkami i papryką

Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oliwie - pod koniec smażenia dodać wyciśnięty czosnek, utarte jabłka, pokrojoną paprykę i 2 szklanki wody.
Wlać ocet, dodać cukier, cynamon, jarzynkę, pieprz i zioła oraz pokrojone pomidory suszone.
Dusić 20-30 minut pod przykryciem, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować blenderem.
Sos wylać na dużą patelnię, doprawić do smaku melasą i pieprzem, i na sporym ogniu gotować, często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje.

Przechowywać w lodówce do tygodnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak