Ketchup błyskawiczny z jabłkami i papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 szt
  • cebula

    2 szt.
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • oliwa

    2 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    do smaku
  • melasa

    do smaku
  • suszone pomidory

    10 kawałków
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oliwie - pod koniec smażenia dodać wyciśnięty czosnek, utarte jabłka, pokrojoną paprykę i 2 szklanki wody.
Wlać ocet, dodać cukier, cynamon, jarzynkę, pieprz i zioła oraz pokrojone pomidory suszone.
Dusić 20-30 minut pod przykryciem, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować blenderem.
Sos wylać na dużą patelnię, doprawić do smaku melasą i pieprzem, i na sporym ogniu gotować, często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje.

Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat