Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jabłka
2 szt -
cebula
2 szt. -
papryka czerwona
2 szt. -
czosnek
2 ząbki -
koncentrat pomidorowy
200 g -
Kucharek przyprawa uniwersalna
-
oliwa
2 łyżki -
Cynamon mielony Prymat
do smaku -
melasa
do smaku -
suszone pomidory
10 kawałków -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Wlać ocet, dodać cukier, cynamon, jarzynkę, pieprz i zioła oraz pokrojone pomidory suszone.
Dusić 20-30 minut pod przykryciem, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować blenderem.
Sos wylać na dużą patelnię, doprawić do smaku melasą i pieprzem, i na sporym ogniu gotować, często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje.
Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się