Keksowe muffinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 gram
  • cukier

    120 gram
  • jajko

    4 sztuki
  • margaryna

    200 gram
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    5 łyżek
  • morele suszone

    5 sztuk
  • śliwki suszone

    5 sztuk
  • skórka pomarańczowa

    100 gram
  • ananas kandyzowany

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Keksowe muffinki foto
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Morele,śliwki i kostkę pokroić w mniejszą kostkę, przełożyć do miski, dodać skórkę pomarańczową, odstawić na bok. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i soda, odstawić na bok.
Krok 2 - Keksowe muffinki foto
Żółtka oddzielić do białek. Do dużej miski przełożyć margarynę i utrzeć ją z cukrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym żółtku , za każdym razem po każdym miksować około 1 minuty.
Krok 3 - Keksowe muffinki foto
Następnie dodać śmietanę i w trzech partiach mąkę i wymieszać do połączenia składników.
Krok 4 - Keksowe muffinki foto
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie delikatnie wmieszać ją w ciasto.Następnie dodać bakalie, delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Keksowe muffinki foto
Przełożyć do foremek silikonowych do muffinek do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i delikatnie ostudzić, następnie wyjąć na kratkę i ostudzić zupełnie. Lukier: Do miski wlać wodę, sok z cytryny i stopniowo dodawać cukier puder mieszać aż będzie gęsty i nie będzie grudek. Polukrować zimne muffinki i udekorować bakaliami. Smacznego! Z podanego przepisu wyszło mi 14 babeczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monikaT83 20.03.2015 22:47
bardzo dziękuję Moje Drogie:) bardzo mi miło:)
ben-ka 20.03.2015 15:29
Podoba mi się Twój pomysł.
Krystyna32 20.03.2015 09:39
bardzo apetyczne
adelajda 20.03.2015 08:42
Ogólnie nie lubię z bakaliami mogą być dobre
Mniam 19.03.2015 22:48
Super pomysł! Udowodniłaś, że keks nie musi być ciągle taki sam!
Marta Ryżek-Kalkowska 19.03.2015 22:29
Wyśmienite :) Mi zazwyczaj bakalie opadają nawet jak je w mące wy turlam :)
Betina#45 19.03.2015 21:19
świetne muffinki ! Mmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat