Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z suszonymi śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 18 dag
cukier 18 dag
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
orzechy włoskie 25 dag
rodzynki 25 dag
suszone śliwki kalifornijskie 15 dag
migdały 10 dag
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z suszonymi śliwkami

Jajka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać mąkę z proszkiem i dalej ucierać ciasto na jednolitą masę. Do przygotowanego ciasta dodawać: orzechy włoskie i migdały zmielone (można cześć pokroić nożem na drobne cząstki), rodzynki sparzone wcześniej wrzątkiem oraz śliwki pokrojone na drobne ale nie malutkie cząstki. Można kosztem rodzynek dodać trochę suszonych moreli, fig lub innych bakalii wg uznania. Ciasto po wymieszaniu i przełożeniu do podłużnej foremki pieczemy ok 60 min w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.10.2013 00:12
dawno nie piekłam a bardzo lubię
caralajna 29.08.2013 07:44
smaczne ciasto
idealme 26.08.2013 12:10
bardzo lubię keks :)
Łucja 02.08.2013 23:32
pyszne ciacho :) dobre na każdą okazję :D
jeta72 25.07.2013 07:58
super!!! :-)
m1monika 28.06.2013 08:34
mi smakuje :-)
ankaryba 30.05.2013 23:42
pyszny!!! :-)
Krystyna32 31.03.2013 20:21
pyszne ciasto
gosia56 22.03.2013 11:54
super ciasto
pestka 18.03.2013 19:41
swietny przepis
ONY_za_kare 18.03.2013 15:50
uwielbiam keksy
Alex_M 12.03.2013 17:45
uwielbiam !
Seba 20.01.2013 11:23
bardzo fajne
kate.500 17.01.2013 16:04
pycha
tessa 09.01.2013 14:47
mój ulubiony
adelajda 22.12.2012 07:56
lubię takie ciacho !
reniatka 21.12.2012 16:47
bardzo fajny keks
Bernadeta 19.12.2012 11:59
pyszne ciasto
Beata23 19.12.2012 09:24
pycha
olkaaa 19.12.2012 08:07
chyba się skuszę
mysza75 17.12.2012 15:59
Jaki fajny przepis bo można wcześniej zrobić. A cisto nie wysycha ?
Dorota37 17.12.2012 08:19
Ciasto to piekę dwa razy do roku na gwiazdkę i Wielkanoc. Ma ta zaletę że można je zrobić nawet tydzień przed świętami.
Dorota37 17.12.2012 08:19
Ciasto to piekę dwa razy do roku na gwiazdkę i Wielkanoc. Ma ta zaletę że można je zrobić nawet tydzień przed świętami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak