Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks owocowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
mąka 250 g
cukier puder 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
owoce kandyzowane 100 g
jajko 5 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Keks owocowy

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku oraz cukier waniliowy.
Następnie stopniowo dosypywać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną piane, dodać do ciasta, wymieszać.
Dodać owoce kandyzowane i całość delikatnie mieszać.
Ciasto wlać do keksówki o wymiarach 10x30 cm. Wstawić do piekarnika, 180 stopni. Piec przez ok 40 min.
Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 15.04.2016 12:42
Dawno nie piekłam keksu...
Ewelina1991 15.04.2016 10:00
świetny keks
Motorek 15.04.2016 08:28
bardzo dobry
Renataj 14.04.2016 23:20
Takiego keksa piekę na święta kiedy odwiedzają mnie starsze osoby /rodzice, wujkowie i ciocie/ - jedzą go z apetytem, bez obawy, że natrafią na twardego orzecha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak