Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks drożdżowy milutkiej

3.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 2% 1/2 szklanki
cukier drobny 1/3 szklanki
mieszanka keksowa 100 gramów
drożdże 40 gramów
jajko 2 sztuki
margaryna 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
skórka kandyzowana pomarańczow 50 gramów

Porada

Blacha: 12x30 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Keks drożdżowy milutkiej

Kroki postępowania

1

Robimy zaczyn: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe (nie za gorące bo drożdże się zaparzą). Kruszymy drożdże i posypujemy łyżką mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Do miski wkładamy masło, wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, wbijamy jaja, dodajemy zaczyn i całość wyrabiamy na gładkie ciasto. 

Krok 1 - Keks drożdżowy milutkiej foto
2

Zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Następnie, gdy podrośnie wsypujemy mieszankę bakaliową i znów zagniatamy wszystko razem.

Wykładamy na blaszkę i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, a na koniec smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Krok 2 - Keks drożdżowy milutkiej foto
3

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 30-35 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce kuchennej. 

Krok 3 - Keks drożdżowy milutkiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 10.09.2013 20:31
mniam mniam
treonina 10.09.2013 18:15
musi być smaczna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak