Przepis i sposób przygotowania na: Keks drożdżowy milutkiej
Kroki postępowania
Robimy zaczyn: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe (nie za gorące bo drożdże się zaparzą). Kruszymy drożdże i posypujemy łyżką mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wkładamy masło, wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, wbijamy jaja, dodajemy zaczyn i całość wyrabiamy na gładkie ciasto.
Zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Następnie, gdy podrośnie wsypujemy mieszankę bakaliową i znów zagniatamy wszystko razem.
Wykładamy na blaszkę i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, a na koniec smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 30-35 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce kuchennej.