Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka pomarańczowa kandyzowana 1 op.
owoce kandyzowane 1 op.
orzechy laskowe 1 szkl.
masło 250 g 1 szt.
mąka 2 szkl
cukier 1 szkl.
jajko 4 szt.
cukier waniliowy 1 op.
proszek do pieczenia 1 łyżeczk
Czekolada tabliczka 1 szkl.
mleko 2 łyżki
sól 1 szczypta
aromat 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Orzechy laskowe posiekać - ja zmieliłam je na jedno przekręcenie w mikserze.
W mikserze utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Dodać cukier waniliowy, sól i jajka i wszystko razem ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem dopieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na sam koniec dodać olejek rumowy, orzechy laskowe, owoce kandyzowane i skórki pomarańczy i delikatnie przemieszać. Masę przelać do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem obsypanej mąką. Piec ok godziny w 200 C.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli. Zimne ciasto polać czekoladą, przyozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy, zmielonymi orzechami laskowymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 15.11.2016 16:48
Jakoś mi nie wychodził keks, może według tego przepisu będzie dobry.
V_kuchareczka 04.03.2014 10:10
pysznie wygląda
Megg 04.03.2014 09:42
pyszniutki :-)
Magula 04.03.2014 08:09
Zostawiam smaczne
Rafał10 04.03.2014 07:54
o tak! Właśnie taki lubię :)
adelajda 04.03.2014 07:28
dobry keks :)
Romanowka 04.03.2014 07:08
bardzo smaczne ciasto!
babajaga1969 03.03.2014 22:33
pyszny, taki lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak