Przepis i sposób przygotowania na: KEKS
suszone morele, figi , rodzynki, daktyle, suszone śliwki – wg dowolnej proporcji łącznie 1,5 szklanki oraz - orzechy laskowe lub włoskie – 2 łyżki i 1 łyżkę startej skórki z pomarańczy lub kandyzowaną .
Przygotować mieszankę bakalii tj. suszone morele, śliwki, figi, daktyle - drobno pokroić. Dodać rodzynki , dwie łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich , startą skórkę z pomarańczy lub kandyzowaną – wymieszać .
Cukier, cukier wanilinowy, miękkie masło i jajka ubić. Ja robię to końcówkami robota do ubijania piany. Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia i wsypać do masy. Wyrobić ciasto tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Do ciasta dodać mieszankę bakalii i jeszcze raz dobrze wymieszać łyżką.
Formę keksową wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak wysmarowanej formy wyłożyć ciasto i nożem przeciąć go wzdłuż – to spowoduje że podczas pieczenia ładnie pęknie. Piec około godziny w tem. 180 stopni . Ja podczas pieczenia obserwuję ciasto i kiedy trochę urośnie i będzie widać pęknięcie, nieco zmniejszam płomień gazu.
Jeżeli po sprawdzeniu patyczkiem ciasto jest suche można go wyjąć i ostudzić .