Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KEKS

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakalie 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
jajko 5 szt
masło 150 g
mąka 2i1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier wanilinowy 16 g
starta skórka z pomarańczy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
margaryna do smarowania formy
orzechy laskowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: KEKS

Mieszanka bakalii
suszone morele, figi , rodzynki, daktyle, suszone śliwki – wg dowolnej proporcji łącznie 1,5 szklanki oraz - orzechy laskowe lub włoskie – 2 łyżki i 1 łyżkę startej skórki z pomarańczy lub kandyzowaną .

Przygotować mieszankę bakalii tj. suszone morele, śliwki, figi, daktyle - drobno pokroić. Dodać rodzynki , dwie łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich , startą skórkę z pomarańczy lub kandyzowaną – wymieszać .

Cukier, cukier wanilinowy, miękkie masło i jajka ubić. Ja robię to końcówkami robota do ubijania piany. Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia i wsypać do masy. Wyrobić ciasto tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Do ciasta dodać mieszankę bakalii i jeszcze raz dobrze wymieszać łyżką.
Formę keksową wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak wysmarowanej formy wyłożyć ciasto i nożem przeciąć go wzdłuż – to spowoduje że podczas pieczenia ładnie pęknie. Piec około godziny w tem. 180 stopni . Ja podczas pieczenia obserwuję ciasto i kiedy trochę urośnie i będzie widać pęknięcie, nieco zmniejszam płomień gazu.
Jeżeli po sprawdzeniu patyczkiem ciasto jest suche można go wyjąć i ostudzić .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.09.2016 21:01
dobry keks
Seba 20.04.2014 08:03
uwielbiam keksa z taką ilością bakalii
olkaaa 21.02.2014 07:27
bardzo lubię
romanrafal
romanrafal 17.02.2014 14:27
bardzo dobry,bardzo lubię
Janina 21.01.2014 19:06
Świetne ciacho;)
Stenka 21.01.2014 17:01
doskonale rozłożone bakalie
caralajna 16.01.2014 17:45
fajny bo ma dużo bakalii
Niebieska 15.01.2014 11:26
pięknie wygląda, fajny przepis - biorę sobie go do ksiegi
gosia56 13.01.2014 09:33
poczęstuję się kawałeczkiem bo akurat piję kawkę dziękuję
ben-ka 12.01.2014 12:45
Wspaniały,taki na bogato:)
IwonaDD 12.01.2014 10:49
keks idealny!
Wacław 11.01.2014 11:29
fajny przepis !!!
kate.500 10.01.2014 19:39
smaczne ciacho
barbara11561 09.01.2014 11:59
bardzo apetycznie wygląda:)
gusia1000 05.01.2014 23:46
Wygląda wybornie.
Mira85 05.01.2014 10:55
świetnie wygląda
babajaga1969 05.01.2014 10:38
pyszny, wykorzystam przepis
fotoviderek 05.01.2014 10:38
Cudowny keks :)
Ola1984 05.01.2014 09:35
Jedno z moich ulubionych ciast :)
Konczi 05.01.2014 08:36
wygląda smakowicie
iwi 05.01.2014 08:31
Super keksik
Mysiunia 05.01.2014 07:46
pełen obfitości :) pięknie wygląda :)
Wiesława1 05.01.2014 07:46
świetne do kawki
Rycerz
Rycerz 05.01.2014 02:30
Ciekawy przepis.
sanielcia 05.01.2014 00:20
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak