Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 1/2 szkl
cukier 1 szkl
margaryna
jaja 5
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
wrzątek 200 ml
owoce kandyzowane
bakalie
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Bakalie zalać wodą , odstawić na 10-15 minut .Jajka rozbić , oddzielić żółtka od białek .Ucieramy margarynę z żółtkami ,dodać partiami mąkę oraz proszek do pieczenia .Białka ubić na sztywną pianę . Bakalie odcedzić , obtoczyć w mące , wrzucić do utartej masy .Dodać pianę i delikatnie wymieszać . wrzucić garść owoców kandyzowanych .Przelać do keksówki , piec około 50-60 minut w 180 c .Ostudzony keks polać lukrem , posypać owocami kandyzowanymi .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 03.01.2014 20:15
A ile margaryny należy dodać?
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 20:09
Ciekawy przepis
gosia561 03.01.2014 20:01
ale apetyczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak