Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KEKS

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 210 g
cukier 150 g
jajko 4 sztuki
rum 150 ml
morele suszone 50 g
owoce kandyzowane 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: KEKS

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na noc.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy,dodajemy cukier i po jednym jajku.
Dodajemy mąkę,bakalie,rodzynki razem z rumem w którym się moczyły.
Keksówkę długości 28 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 20 minut w 160 stopniach i 35-40 minut w 175 stopniach.
Można ozdobić czekoladą lub lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 24.12.2013 20:03
lubię keks :)
babajaga1969 24.12.2013 18:24
bardzo lubię keks, te bakalie są pyszne
Marta11 24.12.2013 16:11
uwielbiam keksa
gosia561 24.12.2013 14:16
świąteczne ciasto
as28 24.12.2013 12:25
fajne ciasto
ONY_za_kare 24.12.2013 11:44
lubie takie ciacha! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak