Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1 kg -
drożdże
10 dkg -
mało
12 dkg -
żółtko jajek
2 -
jajko
1 -
mleko
1/2 l -
sól
1 g -
oregano
do smaku -
por
1 szt -
cebule
2 szt -
pierś kurczaka
1 kg -
koncentrat pomidorowy
3 łyżeczki -
ser żółty
30 dkg -
przyprawa kebab- gyros Prymat
do smaku -
cukier
1 łyżka -
papryka
2 szt
Przepis i sposób przygotowania Kebabowe pierożki
Szklankę ciepłego mleka, drożdże roztarte z łyżką cukru + mąka (tyle by po wymieszaniu miało konsystencje gęstej śmietany)- pozostawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Potem dodać resztę mąki, w mleku rozpuścić masło i dodać do zaczynu, dodać jajka łyżkę oregano. Zagnieść ciasto.
Farsz:
Pora i cebulę zeszklić.Paprykę pokroić w drobną kostkę i udusić. Kurczaka pokroić w kostkę obsypać przyprawą kebab-gyros i udusić. Połączyć składniki. Zetrzeć do całości ser żółty na grubej tarce, dodać koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku
Ciasto rozwałkować trochę grubiej niż na pierogi. wykrawać kółka o średnicy ok 8 cm. Nakładać farsz i zlepiać jak pierogi.
Ułożyć na blachę i posmarować białkiem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Wspaniały dodatek do kiszonego barszczu zamiast paluszków.
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)