Kebabowe pierożki

Kebabowe pierożki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    10 dkg
  • mało

    12 dkg
  • żółtko jajek

    2
  • jajko

    1
  • mleko

    1/2 l
  • sól

    1 g
  • oregano

    do smaku
  • por

    1 szt
  • cebule

    2 szt
  • pierś kurczaka

    1 kg
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • ser żółty

    30 dkg
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    do smaku
  • cukier

    1 łyżka
  • papryka

    2 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kebabowe pierożki

Ciasto:
Szklankę ciepłego mleka, drożdże roztarte z łyżką cukru + mąka (tyle by po wymieszaniu miało konsystencje gęstej śmietany)- pozostawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Potem dodać resztę mąki, w mleku rozpuścić masło i dodać do zaczynu, dodać jajka łyżkę oregano. Zagnieść ciasto.

Farsz:
Pora i cebulę zeszklić.Paprykę pokroić w drobną kostkę i udusić. Kurczaka pokroić w kostkę obsypać przyprawą kebab-gyros i udusić. Połączyć składniki. Zetrzeć do całości ser żółty na grubej tarce, dodać koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku

Ciasto rozwałkować trochę grubiej niż na pierogi. wykrawać kółka o średnicy ok 8 cm. Nakładać farsz i zlepiać jak pierogi.
Ułożyć na blachę i posmarować białkiem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Wspaniały dodatek do kiszonego barszczu zamiast paluszków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Róża1 21.02.2014 13:44
palce lizać :-) !!!!!
Jagódka77 23.12.2013 14:09
fajne pierożki
Granita 21.10.2013 02:13
na pewno pyszne w smaku
hahanka 17.10.2013 09:20
zjadłabym takie pyszkości
Ela15 09.10.2013 14:57
bardzo fajne
olkaaa 06.09.2013 07:26
fajny pomysł
m1monika 27.08.2013 12:48
jakie fajne :-)
Bernadeta1 18.08.2013 20:54
rewelacyjny przepis a pierożki wyglądają smakowicie
Aannkaa82 16.08.2013 21:49
Zabieram do mojej ksiegi i koniecznie muszę zrobić :) wyglądaja bardzo apetycznie.
romanrafal
romanrafal 28.07.2013 14:50
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat