Przepis i sposób przygotowania na: Kebabowe pierożki
Szklankę ciepłego mleka, drożdże roztarte z łyżką cukru + mąka (tyle by po wymieszaniu miało konsystencje gęstej śmietany)- pozostawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Potem dodać resztę mąki, w mleku rozpuścić masło i dodać do zaczynu, dodać jajka łyżkę oregano. Zagnieść ciasto.
Farsz:
Pora i cebulę zeszklić.Paprykę pokroić w drobną kostkę i udusić. Kurczaka pokroić w kostkę obsypać przyprawą kebab-gyros i udusić. Połączyć składniki. Zetrzeć do całości ser żółty na grubej tarce, dodać koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku
Ciasto rozwałkować trochę grubiej niż na pierogi. wykrawać kółka o średnicy ok 8 cm. Nakładać farsz i zlepiać jak pierogi.
Ułożyć na blachę i posmarować białkiem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Wspaniały dodatek do kiszonego barszczu zamiast paluszków.