kebab turecki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

mięso

  • mielona wołowina

    1000 g
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    4 szt
  • oliwa

  • bułka czerstwa

    2 szt
  • jajko

    2 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • kminek

    1/2 łyżeczki

sos

  • jogurt naturalny

    250 g
  • papryka zielona

    1 szt
  • sól

  • kminek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w mleku.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie,dodać do mięsa .Natkę posiekać i także dodać do mięsa.Następnie odcisnąć bułkę ,wpić jajka,dodać sól,pieprz i kminek i wyrobić mięsną masę. W zależności jak będziemy piec przygotować mięso.W piekarniku -z masy mięsnej formujemy wałeczki i układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i po wierzchu także posmarować . Piec ok 20 min w temp 180st
Jesli na grilu to wałeczki z masy mięsnej robimy na patyczkach do szaszłyków i także smarujemy oliwą pieczemy na grilu
Sos
jogurt wylewamy do salaterki ,dodajemy drobniutkopokrojoną w kostkę paprykę ,dodajemy sól i kminek .Całość wymieszać

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 07.10.2016 19:32
super kolacja
teresza 02.03.2015 13:09
świetna propozycja
Ela15 20.02.2015 09:12
extra kebab
Hrabina w kuchni 08.02.2015 20:13
Smaczna kolacja :)
Ola1young 08.02.2015 13:43
ja tez lubie takie jedzonko :)
adelajda 08.02.2015 13:39
Lubię takie mięsko :)
miodunka 08.02.2015 11:55
Wyglądają apetycznie!!
kanu83 08.02.2015 11:41
Dla mnie bomba
olkaaa 08.02.2015 10:53
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat