Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Patelnia o średnicy 22 cm
-
mleko
500 ml -
mąka pszenna
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
cukier
1/3 szklanki -
masło
1/2 łyżeczki -
laska wanilii
1/2 sztuki
Dodatkowo
-
cukier
1 łyżka
Sposób przygotowania
Do gotującego się mleka waniliowego wlać to z mąką i cukrem.
Całość energicznie mieszając należy zagotować.
Dno patelni (najlepiej teflonowej lub ceramicznej) równomiernie posypać 1 łyżką cukru, a następnie przelać na nią budyń.
Deser smażyć przez około 7 minut na średniej mocy średniego palnika - aż jego brzegi będą delikatnie rumiane.
(Oryginalna wersja powinna być smażona 7-10 minut na największej mocy średniego palnika - do momentu wyraźnie zarumienionych boków.)
Usmażony budyń ostudzić i schłodzić w lodówce.
(Ja dopiero po schłodzeniu deseru wyjęłam go z patelni.)
Kazandibi można podawać w formie placka lub zwinięty w roladkę.
Kazandibi jest tureckim deserem mlecznym z wierzchu pokrytym skarmelizowaną skórką. To taki gęsty, słodki i sztywny pudding waniliowy. Co prawda powinien być mocno zapieczony, ale ja wolę jego delikatniejszą wersję.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się