Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kazandibi - turecki deser mleczny ze skarmelizowaną skórką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Patelnia o średnicy 22 cm

mleko 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1/3 szklanki
masło 1/2 łyżeczki
laska wanilii 1/2 sztuki

Dodatkowo

cukier 1 łyżka

Porada

Kazandibi jest tureckim deserem mlecznym z wierzchu pokrytym skarmelizowaną skórką. To taki gęsty, słodki i sztywny pudding waniliowy. Co prawda powinien być mocno zapieczony, ale ja wolę jego delikatniejszą wersję.

Przepis i sposób przygotowania na: Kazandibi - turecki deser mleczny ze skarmelizowaną skórką

300 ml mleka zagotować z ziarenkami wanilii i masłem, a w reszcie rozmieszać 1/3 szklanki cukru oraz obie mąki.
Do gotującego się mleka waniliowego wlać to z mąką i cukrem.
Całość energicznie mieszając należy zagotować.
Dno patelni (najlepiej teflonowej lub ceramicznej) równomiernie posypać 1 łyżką cukru, a następnie przelać na nią budyń.
Deser smażyć przez około 7 minut na średniej mocy średniego palnika - aż jego brzegi będą delikatnie rumiane.
(Oryginalna wersja powinna być smażona 7-10 minut na największej mocy średniego palnika - do momentu wyraźnie zarumienionych boków.)
Usmażony budyń ostudzić i schłodzić w lodówce.
(Ja dopiero po schłodzeniu deseru wyjęłam go z patelni.)
Kazandibi można podawać w formie placka lub zwinięty w roladkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:32
na pewno to jest dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak