Kazandibi - turecki deser mleczny ze skarmelizowaną skórką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Patelnia o średnicy 22 cm

  • mleko

    500 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    1/3 szklanki
  • masło

    1/2 łyżeczki
  • laska wanilii

    1/2 sztuki

Dodatkowo

  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

300 ml mleka zagotować z ziarenkami wanilii i masłem, a w reszcie rozmieszać 1/3 szklanki cukru oraz obie mąki.
Do gotującego się mleka waniliowego wlać to z mąką i cukrem.
Całość energicznie mieszając należy zagotować.
Dno patelni (najlepiej teflonowej lub ceramicznej) równomiernie posypać 1 łyżką cukru, a następnie przelać na nią budyń.
Deser smażyć przez około 7 minut na średniej mocy średniego palnika - aż jego brzegi będą delikatnie rumiane.
(Oryginalna wersja powinna być smażona 7-10 minut na największej mocy średniego palnika - do momentu wyraźnie zarumienionych boków.)
Usmażony budyń ostudzić i schłodzić w lodówce.
(Ja dopiero po schłodzeniu deseru wyjęłam go z patelni.)
Kazandibi można podawać w formie placka lub zwinięty w roladkę.
Diana Rusiłowicz
Kazandibi jest tureckim deserem mlecznym z wierzchu pokrytym skarmelizowaną skórką. To taki gęsty, słodki i sztywny pudding waniliowy. Co prawda powinien być mocno zapieczony, ale ja wolę jego delikatniejszą wersję.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.06.2018 19:32
na pewno to jest dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat