Kawowy \"biuścik\"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biały ser

    250 gram
  • śmietana 12%

    1 kubek
  • kawa rozpuszczalna

    4 łyżeczki
  • cukier puder

    4 łyżki
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biały ser zmielić (lub pognieść rękami), dodawać śmietanę ciągle ubijając mikserem. Następnie dodajemy kawę i cukier i dokładnie mieszamy. Aby deser był lekki wybieramy chudy twaróg, odtłuszczoną śmietankę i słodzik. Przygotować filiżanki (3 lub 4) i folię spożywczą: ucinamy folię 20x20 cm i wyścielamy nią filiżanki, tak aby brzegi wystawały na zewnątrz. Wypełnić dokładnie filiżanki i zawinąć brzegi. Włożyć do zamrażarki na 1-1,5h. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (ewentualnie można użyć gotowej polewy/masy czekoladowej; na zdjęciu: masa krówkowa)

Przygotować talerzyki, wyjąć deser z zamrażarki. Wykładać odwracając filiżanki do góry dnem. Zdjąć folię i polać czekoladą. Smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Waful 13.12.2010 18:35
mniam ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat