Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na beze
-
białko
6 szt -
sól
1/4 łyżeczki -
cukier brązowy
1 łyżka -
cukier
300 g -
kawa
1 łyżeczka -
sok z cytryny
1 łyżeczka
Składniki na krem czekoladowo orzechowy
-
serek mascarpone
250 g -
nutella
3 łyżki -
śmietana 36%
250 ml -
cukier puder
1 łyżka -
orzechy włoskie
70 g
Dodatkowo
-
cukier puder
-
kakao do posypania
Sposób przygotowania
Pianę wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec bezy przez 90-95 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne. Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.
Serek mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym na gładką masę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając, dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać.
Na jeden z blatów bezowych wyłożyć masę orzechowo czekoladową, przykryć drugim blatem bezowym i po wierzchu posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Udekorować orzechami i ziarenkami kawy.
serek mascarpone i śmietanka 36% muszą być schłodzone!![]()
Komentarze (17)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (7)