Przepis i sposób przygotowania na: Kawowo orzechowy tort dacquoise
Wiele osób boi się przygotowywać tortów na bazie bezy. Jednak z tym przepisem nie ma prawa się Wam ona nie udać. Wypróbujcie sami, a przekonacie się, że dobra beza jest prosta do zrobienia, z odpowiednim przepisem.
- dakłas, czyli tort bezowy z kremem kawowym i orzechami,
- masa na bazie serka mascarpone jest delikatna,
- szybki, łatwy i pyszny tort.
Pianę wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec bezy przez 90-95 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne. Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.
Serek mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym na gładką masę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając, dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać.
Na jeden z blatów bezowych wyłożyć masę orzechowo czekoladową, przykryć drugim blatem bezowym i po wierzchu posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Udekorować orzechami i ziarenkami kawy.