Kawowo orzechowy tort dacquoise

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na beze

  • białko

    6 szt
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • cukier

    300 g
  • kawa

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka

Składniki na krem czekoladowo orzechowy

  • serek mascarpone

    250 g
  • nutella

    3 łyżki
  • śmietana 36%

    250 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    70 g

Dodatkowo

  • cukier puder

  • kakao do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować dwie blachy do pieczenia. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżeczkę świeżo zmielonej kawy i sok z cytryny.

Pianę wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec bezy przez 90-95 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne. Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.

Serek mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym na gładką masę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając, dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać.

Na jeden z blatów bezowych wyłożyć masę orzechowo czekoladową, przykryć drugim blatem bezowym i po wierzchu posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Udekorować orzechami i ziarenkami kawy.
Kuchnia Marty
serek mascarpone i śmietanka 36% muszą być schłodzone!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 02.02.2015 11:33
słodki torcik
kasienka23 06.12.2014 17:43
jadłam podobny, jest pyszny!
Agata3 06.12.2014 15:16
aż ślinka leci, super :)
mysza75 06.12.2014 14:17
ale pyszności i jaki fajny pomysł
ben-ka 06.12.2014 08:51
Rewelacja!!!! od samego patrzenia można dostać ślinotoku:)
MałaMi89 05.12.2014 23:11
Wygląda cudnie :)
kasia.s 05.12.2014 23:06
Mistrzostwo świata:)
Kuchnia Marty 05.12.2014 21:51
Christopher też czasami robię z orzechami i daktylami i sosem wtedy smakuję jak dacquoise od Sowy (cukierni). Mmm.. pamiętam jak kilka lat temu pierwszy raz go jadłam właśnie w tej cukierni - tego smaku się nie zapomina!
Gabi44 05.12.2014 19:18
Lubię taki tort, sama nie robię,ale kupuję w dobrej cukierni.
Ada-Gaba 05.12.2014 17:41
torcik palce lizać : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat