Kawowe bezy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    3 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    3/4 szkl.
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka na bezy ubić na sztywno ze szczyptą soli, miksować na najwyższych obrotach. Dla pewności polecam sprawdzić ich sztywność odwracając pojemnik do góry dnem. Następnie stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce, cały czas ubijając i czekając za każdym razem aż cukier się rozpuści. Dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a na końcu nie przerywając ubijania dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Masę bezową przełozyć do rękawa silikonowego z karbowaną końcówką i wyciskać na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną.
Łyżeczkę kawy przełożyć do sitka i posypać delikatnie każdą bezą, tak aby bezy miały delikatne kawowe kropeczki.
Suszyć bezy około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC, .
Jolanta_P-S
jak ktoś lubi inne może wydłużyć czas suszenia. Bezy wg tego przepisu są zawsze idealne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JOANNA16 30.11.2014 21:33
chętnie bym spróbowała))
Alex_M 03.10.2014 10:12
fajne beziki :)
Klausia 17.09.2014 19:48
świetne zdjecie
Wiktoria29 13.09.2014 17:40
akurat mam białka na zbyciu, zrobię na jutro do kawy :)
eMMe 13.09.2014 16:58
Świetnie wyglądają:)
Czyki 13.09.2014 16:15
Jakie piękne i wspaniałe :)
kloruś 13.09.2014 14:01
takie słodkości to coś dla mnie :)
Renata9 13.09.2014 13:49
pyszne bezy, może skorzystam z przepisu, bo jeszcze nigdy nie udały mi się bezy
Aleksandra/Olcia 13.09.2014 12:49
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat