Kawowa panna cotta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    400 mililitr
  • mleko 3,2%

    150 mililitr
  • kawa rozpuszczalna

    4 łyżeczka
  • cukier

    5 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • woda

    1 (gorąca)
  • wanilia

    1 laska
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietankę z mlekiem przelać do rondla dodać miąższ z wanilii i pusty strąk, oraz cukier. Podgrzać mieszając, ale nie doprowadzając co wrzenia. Zdjąć z ognia i usunąć strąk wanilii. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzącej wody. Dodać do śmietany z mlekiem. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Panna cottę przestudzić i przelać do silikonowych foremek lub małych filiżanek. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem zamoczyć naczynie w ciepłej wodzie, aby łatwiej było wyciągnąć deser.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łucja 13.11.2013 18:10
muszę zrobić :) zapowiada się przepysznie :)
Andrzej8 02.06.2013 21:20
uwielbiam taki deserki
Ewa104 02.06.2013 21:15
To ja się piszę na taką pannę cottę.Nie dość,że uwielbiam ten pyszny deser to w dodatku jestem amatorką kawy.Pychotka!
Katarzyna34 02.06.2013 21:03
o takiej jeszcze nie jadłam ale muszę kiedyś wypróbować
justys759 02.06.2013 13:00
mmm musi być pyszna:)
Mira85 02.06.2013 09:43
swietnie sie prezentuje
LoLa 02.06.2013 06:56
takiej nie jadłam
iwi 02.06.2013 01:00
Mniami,cóż za pyszności.
Magiczna_Kuchnia 01.06.2013 23:09
Fajny pomysł, kawowej jeszcze nie robiłam:)
Sylwia26 01.06.2013 22:41
ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat