Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kawa inaczej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kawa 450 ml
śmietana 30% 200 ml
cukier trzcinowy 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: kawa inaczej

Gorącą kawę słodzimy 1 łyżką cukru trzcinowego (oczywiście jeśli chcecie, możecie dać więcej cukru) i dodajemy 3 łyżeczki żelatyny. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, wlewamy do szklanek do latte i studzimy.
Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżeczkach wrzącej wody i studzimy.
Śmietanę ubijamy z łyżką cukru, dodajemy chłodną żelatynę i ubijamy do połaczenia się składników.
Ubitą śmietanę wykładamy na tężejącą kawę, wstawiamy do lodówki na min.3h
Podajemy posypaną startą czekoladą lub drobnym cukrem trzcinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 04.11.2012 10:54
niezwykle pomysłowa kawowa opcja, wchodze w to! ;)
Kasia35 02.11.2012 08:42
ciekawy przepis
BeataJ 02.11.2012 08:06
smakuje jak galaretka o smaku kawy :)
Lemon 02.11.2012 07:56
ciekawe jak to smakuje... kawa z żelatyną
gosia561 01.11.2012 23:45
ciekawa żelatyna
ziutula
ziutula 01.11.2012 23:44
oj, ta bita śmietana kusi w kawie
-Natka- 01.11.2012 22:00
bardzo smakowity deser, na pewno by mi zasmakował :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak