Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszotto z kurkami i ogóreczkami konserwowymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kaszotto z kurkami i ogóreczkami konserwowymi to danie, które idealnie wpisuje się w jesienne menu. Połączenie składników może wydawać się nietypowe, ale zobaczycie sami, że bardzo przypadnie Wam do gustu. Smacznego!

Składniki:

Składniki na kaszotto z kurkami:

kasza jęczmienna 200 g
bulion 1 litr
kurki 250 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
jarmuż 1 garść
ogórki konserwowe Smak 75 g
wino białe 100 ml
parmezan starty 2 łyżki
masło zimne 50 g
olej rzepakowy 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto z kurkami i ogóreczkami konserwowymi

1. Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i wraz z kurkami podsmaż na oliwie, dodaj suchą kaszę. Podpraż. Teraz dodaj wino, odparuj z niego alkohol.

3. Dodaj część bulionu, cały czas mieszając. Gdy kasza wchłonie bulion, dodaj kolejną porcję. Powtarzaj tę czynność aż kasza zupełnie zmięknie i napęcznieje.

4. Dodaj parmezan, masło oraz liście jarmużu. Mieszając gotuj jeszcze przez chwilę. Posól.

5. Aby daniu nadać finalnego smaku, dodaj na samym końcu pokrojone w kółka ogórki konserwowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak