Kaszotto z dynią i kiełbasą

Kaszotto z dynią i kiełbasą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    400 g
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • cebula

    1 szt
  • kiełbasa śląska

    300 g
  • wędzona papryka w proszku

    2 łyżeczki
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • śmietana kremówka

    70 ml
  • masło

    40 g
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • kasza pęczak

    200 g
  • parmezan starty

    50 g
  • olej

    1 łyżka
  • tymianek

    świeży
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy – dyni Hokkaido nie trzeba obierać! Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do śmietanki dodajemy wędzoną paprykę i kurkumę, mieszamy. Dynię przekładamy na naczynia do zapiekania, zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając aż dynia będzie miękka.
Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do oleju.

Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją. Gdy lekko przestygnie dodajemy ją do kiełbasy, tak samo jak dynię wraz z powstałym w trakcie pieczenia sosem. Całość posypujemy parmezanem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i podgrzewamy kilka minut.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

31.10.2017 18:20
Superowe danie!

Jagódka17

31.10.2017 13:33
wspaniałe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat