Przepis i sposób przygotowania na: Kasza z kurczakiem i warzywami
Kaszę gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, mieszam z sosem sojowym, odkładam do ostudzenia.
Kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję w kostkę, mieszam z olejem i przyprawami - pieprzem, łyżeczką soli, łyżeczką oregano i łyżeczką słodkiej papryki. Czosnek kroję w półplasterki, cebulę siekam, cukinię kroję w niedużą kostkę.
Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych. Pepperoni kroję w cienkie półkrążki, zwykłą w średniej wielkości kostkę.
Na dużej patelni podsmażam kurczaka, dodaję cebulę i czosnek, smażę 3 minuty mieszając. Wrzucam pozostałe warzywa, smażę około 7-8 minut (co jakiś czas mieszam) aż warzywa zmiękną.
Następnie dodaję kaszę gryczaną i trzymam na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Na koniec wsypuję szczypiorek, w razie potrzeby doprawiam do smaku.